Malaywood-Nuffnang

Monday, December 15, 2014

Seniman Datuk Mustapha Maarof,79, meninggal dunia


ALFATIHAH-Seniman Datuk Mustapha Maarof,79, meninggal dunia di Hospital Angkatan Tentera, Tuanku Mizan, Wangsa Maju jam 8.38 pagi tadi. 

Jenazah akan disempurnakan di hospital dan disembahyangkan di Masjid Sentul sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Ampang selepas Zuhur.

Thursday, December 04, 2014

KRONOLOGI SEARCH


1978 – The Second Traffic Jam / Amy (vokal), Hillary Ang (gitar), Yazit (dram), Man (bass)

1980 – Titanic/ Amy (vokal), Awang BPR (gitar), Syed Alwi (bass), Yus (keyboard), Tono (dram).
Band tanpa nama / Zainal Rampa (vokal/gitar), Hillary Ang (gitar), Yazit (dram), Memek (bass)

1981– Search / Amy (vokal), Hillary Ang (gitar), Yazit (dram), Daud (bass).
Search / Amy (vokal), Hillary Ang (gitar), Yazit (dram), Nasir (bass).

1982– Search / Amy (vokal), Man Kidal (gitar), Yazit (dram), Nasir (bass), Nordin (gitar).

1983 – Search / Amy (vokal), Man Kidal (gitar), Yazit (dram), Nordin (gitar), Yan (bass).

1985
Cinta Buatan Malaysia
Search/Amy (vokal), Man Kidal (gitar), Yazit (dram), Nordin (gitar).

1986
Langit & Bumi
Search / Amy (vokal), Hillary Ang (gitar), Nordin (gitar), Nasir (bass), Yazit (dram)

1987
Mentari Merah Di Ufuk Timur
Search / Amy (vokal), Hillary Ang (gitar), Nordin (gitar), Nasir (bass), Yazit (dram)

1988
Di Pintu Sepi
Search / Amy (vokal), Hillary Ang (gitar), Nordin (gitar), Nasir (bass), Yazit (dram)

1988
Berpaling
Search / Amy (vokal), Hillary Ang (gitar), Nordin (gitar), Nasir (bass), Yazit (dram)

1989
Fenomena
Search / Amy (vokal), Kid (gitar), Nordin (gitar), Nasir (bass), Yazit (dram)

1990
Karisma
Search / Amy (vokal), Kid (gitar), Nordin (gitar), Nasir (bass), Yazit (dram)

1992
Rampage
Search / Amy (vokal), Kid (gitar), Nordin (gitar), Yan (bass), Yazit (dram)

1992
Double Trouble (bersama Wings)
Search / Amy (vokal), Kid (gitar), Nordin (gitar), Yan (bass), Yazit (dram)

1995
Gema Di Timur Jauh
Search / Amy (vokal), Kid (gitar), Nordin (gitar), Nasir (bass), Yazit (dram)

1996
Rock & Roll Pie
Search / Amy (vokal), Kid (gitar), Nordin (gitar), Nasir (bass), Yazit (dram)

1998
Double Trouble 2 (bersama Wings)
Search / Amy (vokal), Kid (gitar), Nordin (gitar), Fauzi (bass), Yazit (dram)

1998
Bikin Wilayah
Search / Awie (vokal), Kid (gitar), Nordin (gitar), Fauzi (bass), Yazit (dram).

1999
Selepas Banjir
Search / Moq (vokal), Shah (gitar), Zam (bass), Yazit (dram)

16 Januari 2001
Search dibubarkan!

2003
Search / Amy (vokal), Kid (gitar), Nordin (gitar), Nasir (bass), Lola (dram).

2004
Search / Amy (vokal), Kid (gitar), Nordin (gitar), Nasir (bass), Yazit (dram)

2006
Gothik Malam Edan
Search / Amy (vokal), Hillary Ang (gitar), Nasir (bass), Yazit (dram)

2009 – hari ini
Search / Amy (vokal), Kid (gitar), Nordin (gitar), Nasir (bass), Yazit (dram).

Tuesday, December 02, 2014

Konsert Search : Live In Istana Budaya 2014

Search bakal menakluki Istana Budaya dalam konsert Search : Live In Istana Budaya 2014 pada 4 hingga 7 Disember ini.


Konsert anjuran Urban Creative Synergy (UCS) Sdn Bhd ini juga bakal menyaksikan persembahan mantap daripada Search yang kali terakhir mengadakan konsert berskala besar di tanah air ialah Konsert Fenomena 30 Tahun Search di Mines Convention Centre, Seri Kembangan, Selangor tiga tahun lalu.

Vokalis Search, Amy berkata, mereka amat berbesar hati apabila akhirnya Search diberi peluang mengadakan konsert di Istana Budaya.

“Ini persembahan pertama kami di Istana Budaya. Pastinya ia adalah konsert yang lain daripada yang lain. Ia persembahan yang menggabungkan muzik rock & roll dan slow rock yang memang sinonim dengan Search. Kami akan pastikan penonton yang hadir akan mengenang konsert ini sampai bila-bila,” katanya.

Selain itu, Search juga memilih UCS sebagai penganjur kerana yakin dengan reputasi syarikat itu yang sebelum ini sering sukses dalam menganjurkan konsert membabitkan artis antarabangsa di sini.

Apa yang menarik, Search tidak sendirian pada malam konsert yang dijangka berlangsung selama dua jam itu, sebaliknya mereka juga akan diiringi kumpulan Paladin yang dianggotai empat pemain cello.

Tiket-tiket berharga RM109, RM209, RM309, RM409 dan RM799 telah mula dijual sejak 15 Oktober lalu secara atas talian di www.ticketpro.com.my.

Sebahagian daripada kutipan tiket konsert ini juga akan disalurkan ke Tabung Gaza.

Rahmat Mega Sertai Gegar Vaganza


Peserta pertandingan Gegar Vaganza yang terdiri daripada penyanyi berpengalaman iaitu Mamat Exist, Rahmat Mega, Hasnol, Fazli Zainal, Sam Innuendo, Ayai Ilusi, Haleeda, Nadia, Shima, Sharifah Zarina, Ifa Raziah dan Adilla.

Program itu yang mula bersiaran Ahad lalu di Astro Ria (104) dan siaran serentak di Maya HD (135) menampilkan mereka yang sudah banyak pengalaman dalam industri muzik tanah air.

Namun bagi menyemarakkan lagi gelanggang seni suara, barisan penyanyi yang terpilih untuk beradu suara dalam program itu sudah bersiap sedia untuk menyahut cabaran dalam pertandingan itu dengan rasa bangga dan bersemangat.

Bagi mereka, rakan artis yang bertanding sama bukanlah saingan malah saling menyokong demi meneruskan kegemilangan industri muzik.
Jika sebelum ini ada di antara mereka menjadi juri pertandingan, kini persembahan nyanyian mereka pula akan diadili juri profesional seperti Datuk Ramli MS dan Datuk Khadijah Ibrahim.

Atas dasar semangat profesionalisme yang tinggi, semua penyanyi tidak langsung rasa berkecil hati atas kritikan yang diberikan.

Setiap minggu, pihak produksi menyediakan tema dan pada minggu kedua Ahad ini, temanya ialah pe­nyanyi idola di mana semua peserta yang akan berentap nanti akan menyanyikan lagu yang dipopularkan penyanyi yang menjadi pujaan mereka.

Pertandingan yang berkonsepkan penyingkiran, pada minggu pertama sudah pun menyingkirkan pea­nyanyi Hasnol. Bermula Ahad ini ada 11 lagi penyanyi yang bakal berentap.

Wednesday, October 08, 2014

Zed Zaidi teraju semula Persatuan Seniman Malaysia (SENIMAN) ?


Zed Zaidi terajui semula SENIMAN selepas memperolehi 109 undi menewaskan dua calon lain, Datuk Mustapha Maarof dan Afdlin Shauki yang masing-masing mendapat 77 dan 66 undi.

Apa hebatnya Zed Zaidi nie ? mulut dah lah celupar... Apa sumbangan dia kepada seniman sebelum ini ? Kita tengok, apa yang Zed Zaidi mampu lakukan kali ini.


Malaywood: ahli SENIMAN, kamu telah membuat pilihan.

Tuesday, October 07, 2014

Faizal Tahir cuma aktif dibelakang tadbir sahaja


Lama tak dengar citer pasal Faizal Tahir, pemilik syarikat produksi Faithful Music. Apa khabar Faizal ? bila nak aktif semula ?

Khabarnya, Faizal kini sibuk menghasilkan lagu untuk bekas juara Akademi Fantasia (AF) 2013, Faizul Sany. 

Anyway, all the best Faizal. Bila nak buat album sendiri yang terbaru ?




Tuesday, September 30, 2014

Aliff Aziz Bakal Dipenjara Kerana Mencuri Telefon Bimbit


Penyanyi kelahiran Singapura Aliff Aziz berdepan hukuman penjara 20 hari sekiranya gagal melunaskan denda berjumlah $2,000 berikutan kesalahan mencuri dua buah telefon bimbit. 

Kesalahan itu dilakukan pada Mei lalu apabila dia mencuri telefon berjenama HTC One dan Samsung Note 1 milik dua individu berbeza.

Akhbar terbitan Singapura itu turut melaporkan Aliff telah didakwa pada 16 ogos lalu atas kesalahan yang dilakukan.